Deborah medisch pedicure en Wellness op LinkedIn
Volg ons op

Orthesen

De behandelingen bestaan uit, uiteenlopende voetklachten en klachten die ontstaan door het niet goed functioneren van de voeten. Hamertenen, klauwtenen en scheve grote tenen die klachten geven kunnen vaak behandeld worden met een orthese (= teenstukje van siliconen).

Onderzoek

Om een klacht goed te behandelen is het belangrijk om te weten hoe de klachten ontstaan (klachten komen namelijk nooit ‘uit de lucht vallen’). Ik probeer dan ook altijd in samenwerking met de klant de oorzaak op te sporen. Tijdens het onderzoek wordt eerst het probleem besproken. Afhankelijk van de klachten wordt daarna gekeken naar:
  • pijn- en drukplekken op de tenen
  • de beweeglijkheid en stand van de tenen
  • de schoenen
  • indien nodig wordt (de stand en functie van) de gehele voet onderzocht

Onderhoud en gebruik

Nieuwe orthese

Het is normaal dat u de eerste dagen moet wennen. Doe de orthese even uit als u er hinder van heeft. Na 1-2 weken moet u aan de orthese gewend zijn. Neem anders contact met mij op. Klachten hebben tijd nodig om te herstellen. Het lichaam heeft hier ongeveer 6-8weken voor nodig (afhankelijk van de klachten).

Onderhoud

De orthese dient gedragen te worden als u schoenen of sloffen draagt. Bij lopen op blote voeten kunt u de orthese beter uitlaten. De orthese is van een sterk materiaal gemaakt, maar kan stuk gaan. Gebruik daarom beide handen om de orthese aan en uit te doen. De orthese is afwasbaar met water en een niet agressieve zeep (b.v. handzeep). Altijd goed afdrogen voor gebruik. Doe de orthese 's nachts uit. Voor het onderhoud van het materiaal en ter bevordering van het draagcomfort kan de orthese (na reiniging en drogen) bewaard worden in een bakje met talkpoeder. Voor gebruik het overtollig poeder 'afkloppen'.

Richtlijnen voor het behoud van uw siliconen-orthese

  • De orthese met twee handen zonder trekken aan- en uitdoen.
  • De werking is het beste in combinatie met een dichte schoen mits daar voldoende ruimte in is. In open schoenen kan de orthese minder goed functioneren en is de kans op verliezen groter.
  • De orthese mag geen pijn doen of irriteren, anders direct contact opnemen.
  • Dagelijks afwassen en afspoelen zoals u de handen wast en na afdrogen met talk- of voetpoeder inwrijven.
  • Een gescheurde orthese kan in veel gevallen nog gerepareerd worden, mits deze niet te oud is.

Soort orthese

Afhankelijk van de klachten en van de gegevens uit het onderzoek wordt bepaald wat voor orthese nodig is.

Corrigerende orthese

Als de tenen nog soepel genoeg zijn, wordt een orthese gemaakt die de stand van de tenen (voor zover dat mogelijk is) corrigeert. Deze orthese is meestal van een hard materiaal gemaakt.

Beschermende orthese

Als de tenen stijf zijn of pijnlijke 'knobbels' hebben wordt een orthese gemaakt om de pijnlijke plekken te ontlasten. Deze orthese is meestal van een zacht materiaal gemaakt.

Combinatieorthese

Het is ook mogelijk dat er een corrigerende orthese wordt gemaakt die tevens pijnlijke plekken ontlast.

Garantie

Een orthese is een therapeutisch hulpmiddel. Zodoende kan geen garantie gegeven worden op het resultaat van de therapie. Neem bij problemen contact met mij op. Een harde orthese gaat gemiddeld 2-3 jaar mee. Een zachte orthese kan eerder versleten zijn. Als de orthese stuk gaat, kan deze (als alle onderdelen nog aanwezig zijn) meestal nog gerepareerd worden. Neem bij beschadiging contact met mij op.